Rabu, 12 Oktober 2016

Gluten Allergy Sign & Gejala Yang Harus Sedar

kebaikan epal merah


(kebaikan epal merah)   Dr Harris Steinman Alahan Persatuan Kumpulan Kerja Afrika Selatan pada zaman kanak-kanak Asma, Afrika Selatan, berkata alahan gluten atau juga dikenali sebagai alergi gandum, adalah suatu keadaan yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Reaksi alahan kepada gluten biasanya muncul dalam masa beberapa minit ke beberapa jam selepas makan atau terhidu produk gandum. Ini tindak balas alergi yang melibatkan antibodi IgE di dalam darah. Biasanya, sistem imun terdiri daripada sel-sel darah putih dan antibodi akan menyerang mana-mana bahan asing yang memasuki badan yang dianggap berbahaya. Dalam kes alahan gluten, IgE antibodi bertindak balas terhadap gluten protein yang dianggap sebagai alergen (alahan yang menyebabkan bahan-bahan). Ini telah menyebabkan reaksi alergi. Satu-satunya cara untuk mengatasi alahan gluten adalah untuk mengelakkan semua makanan yang mengandungi gluten, terutama gandum.Apa yang alahan gluten?Untuk mengetahui tentang hal itu, kita perlu tahu apa gluten. Gluten adalah gabungan protein yang terdapat dalam makanan yang diproses daripada gandum dan spesies gandum yang berkaitan, termasuk barli dan rai. Gluten memberikan keanjalan untuk doh, membantu ia meningkat dan mengekalkan (kebaikan epal merah) n bentuknya dan sering memberikan produk akhir tekstur kenyal. Gluten digunakan dalam kosmetik, produk rambut, dan persediaan dermatologi lain.Gluten adalah komposit yang gliadin dan glutenin a, yang bergabung dengan kanji dalam endosperm pelbagai bijirin yang berkaitan rumput. The prolamin dan glutelin daripada gandum (gliadin, yang merupakan alkohol larut, dan glutenin, yang hanya larut dalam asid cair atau alkali) merupakan kira-kira 80% daripada protein yang terkandung dalam buah gandum. Sebagai larut dalam air, ia boleh disucikan dengan membasuh kanji yang berkaitan.Di seluruh dunia, gluten merupakan sumber protein, kedua-duanya dalam makanan yang disediakansecara langsung daripada sumber yang mengandungi ia, dan sebagai tambahan kepada makanan jika tidak rendah protein.Gluten tanda dan gejala alahanPada sesetengah orang, gluten boleh menyebabkan alahan. Selain gluten, terdapat beberapa lain-lain jenis protein yang boleh menyebabkan alahan pada orang yang sensitif. Empat protein utama yang terdapat dalam gandum, rai, barli adalah albumin, globulin, gliadin dan glutenin atau lebih dikenali sebagai gluten. Gejala alahan gluten dan tahap yang berbeza-beza dalam setiap orang. Orang yang sensitif kepada gluten umum (kebaikan vitamin d shaklee) nya akan mengalami gatal-gatal, bengkak, kejang perut, loya dan muntah-muntah, atau asma. Pada tahap yang paling teruk, alahan gluten boleh mengancam nyawa.alahan gluten biasanya mudah untuk mendiagnosis. Gejala-gejala alahan boleh mudah dikenali seperti yang telah diketengahkan sebelum ini. Ia hanya begitu banyak makanan yang dibuat daripada gandum jadi ia adalah sukar untuk mencari di mana masalah sebenar terletak. Doktor perlu mengambil darah untuk mengesahkan punca sebenar alahan gluten atau sebab-sebab lain. Jika seseorang itu sangat sensitif kepada gluten, penyelesaian terbaik adalah untuk menghapuskan gandum dan terbitannya dari senarai diet harian.Walau bagaimanapun, jika ia tidak terlalu reaksi alahan yang teruk, mengurangkan jumlah gandum dimakan dan mengambil ubat anti-alahan akan menyelesaikan masalah tersebut. Intoleransi gluten dikenali sebagai seliak (Coeliac) Penyakit. Penyakit ini disebabkan oleh gangguan genetik yang memberi kesan kepada sistem imun.Apabila gluten dimakan oleh orang yang mempunyai seliak, yang merupakan lapisan mukosa usus kecil menjadi rosak. Apabila ini berlaku, vitamin dan nutrien penting lain tidak dapat diserap dengan baik. gejala alahan gluten adalah berbeza pada kanak-kanak (kebaikan vitamin d shaklee) dan orang dewasa. Pada kanak-kanak, gejala termasuk proses menggelembung perut, pertumbuhan terjejas, cepat marah, pertumbuhan otot terbantut, malabsorption, dan selera makan menurun.Pada orang dewasa, gejala alahan gluten, termasuk cirit-birit, kehilangan berat badan yang ketara, sembelit, kekejangan, dan kembung. Untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai alahan gluten atau tidak, doktor perlu melakukan ujian darah untuk memastikan. Mereka yang mempunyai alahan gluten perlu makan makanan berkhasiat dan mengandungi pelbagai nutrien seperti niasin, besi, thiamin, riboflavin, kromium, magnesium, selenium, folacin, molibdenum, dan fosforus. Dengan penjagaan yang betul dan pemakanan, seseorang yang mempunyai alahan gluten boleh menikmati pelbagai makanan yang lazat tanpa mengalami gejala alahan menjengkelkan.    Anda baru sahaja membaca Gluten Allergy Sign & Gejala Yang Perlu artikel Mengetahui, dari Allergy kategori. Anda boleh menanda buku siaran ini dengan URL: http://www.healthfame.com/2014/03/gluten-allergy-sign-symptoms-that.html. Terima kasih!removeRelatedDuplicates_thumbs (); printRelatedLabels_thumbs ( "http://www.healthfame.com/2014/03/gluten-allergy-sign-symptoms-that.html");Dihapus oleh:Kesihatan Fame - (kebaikan vitamin d shaklee kebaikan epal merah)

kebaikan vitamin d shaklee




undefined

Tidak ada komentar:

Posting Komentar