Rabu, 12 Oktober 2016

Vitamin A Kekurangan Bolehkah Punca Gangguan Pertumbuhan Untuk Buta, Beri amaran Anak Anda!

menghalau cicak petua


(menghalau cicak petua)   Yang paling popular vitamin A daripada makanan adalah lobak merah, tetapi anda perlu tahu bahawa masih terdapat banyak makanan yang juga merupakan sumber yang baik vitamin A. Untuk makluman, keledek juga merupakan sumber yang baik vitamin A. Berdasarkan USDA Nutrient pangkalan data , dalam setiap 100 gr lobak mengandungi 16.706 IU vitamin A. Sementara itu dalam saiz yang sama kentang manis, terkandung 14.187 IU vitamin A. Jika anda bertanya mengapa begitu penting untuk memberi perhatian tentang makanan vitamin A? Anda akan menemui jawapan di bawah.Vitamin A memainkan peranan dalam pembentukan banyak untuk rasa manusia penglihatan. Vitamin ini membantu menukarkan molekul isyarat cahaya yang diterima oleh retina untuk menjadi imej tayangan dalam otak kita. Kompaun yang memainkan peranan penting dalam hal ini adalah retinol. Bersama-sama dengan rhodopsin, sebatian retinol akan membentuk pigmen sensitif cahaya kompleks untuk menghantar isyarat cahaya ke otak. Oleh itu, kekurangan vitamin A di dalam badan sering membawa maut dalam organ penglihatan.Vitamin A FoodsLobak merah. Sayur-sayuran yang paling terkenal sebagai sumber vitamin A adalah lobak merah. Berdasarkan data dari USDA, dalam setiap 100 gram lobak merah, mengandungi 16 708 IU vitamin A. Lobak sangat baik dimasak (menghalau cicak petua) k atau sebagai snek. Lobak adalah sangat berguna apabila digabungkan dengan buah-buahan tomato kerana ia mengandungi lemak yang rendah.Keledek. Walaupun tidak sepopular lobak merah, tetapi anda perlu tahu bahawa makanan ini juga merupakan salah satu sumber terbaik vitamin A. Diambil dari USDA Nutrient pangkalan data, kandungan vitamin A dalam setiap 100 gr kentang manis mentah adalah 14.187 IU. Di samping itu, ubi keledek juga sumber yang baik vitamin dan mineral lain.Bayam. Ini "makanan Popeye", juga merupakan sumber yang baik vitamin A. Dalam setiap 100 gr itu, terkandung 9377 IU vitamin A. Bayam mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan amat kaya dengan antioksidan, terutamanya apabila segar, dikukus, atau cepat masak . Ia adalah sumber yang kaya dengan vitamin A (dan terutamanya tinggi dalam lutein), vitamin C, vitamin E, vitamin K, magnesium, mangan, folat, betaine, besi, vitamin B2, kalsium, kalium, vitamin B6, asid folik, tembaga, protein, fosforus, zink, niasin, selenium dan omega-3 asid lemak.Cili lada. Hot tetapi lazat, rempah yang juga dikenali sebagai rempah Guinea, lembu tanduk lada, Aleva, lada burung, atau, terutamanya dalam bentuk serbuk yang, merah lada adalah lada cili panas digunakan untuk masakan rasa. Ternyata, mereka juga mempunyai beberapa agak vit (kebaikan berkhatan awal) amin A. Berdasarkan USDA, dalam setiap 100 gr merah atau cili merah, yang terkandung 41.610 IU vitamin A. Ia juga mengandungi vitamin B6, vitamin E, vitamin C, riboflavin, kalium dan mangan. Walau bagaimanapun, memandangkan jumlah yang sangat kecil cili merah biasanya digunakan dalam hidangan, ia membuat sumbangan kecil kepada pengambilan makanan keseluruhan nutrien ini.Labu. Nutrien utama yang lutein dan kedua-dua alfa dan beta karotena, yang kedua yang menghasilkan vitamin A di dalam badan. Menurut USDA Nutrient pangkalan data, dalam setiap 100 gr labu mentah, mengandungi 8513 IU vitamin ASatu lagi vitamin senarai makanan A boleh dibaca di bawah:Cod minyak hati (30000 μg)Hati (turkey) (8058 μg 895%), hati (daging lembu, ikan) (6500 μg 722%), hati (ayam) (3296 μg 366%)sayur-sayuran Dandelion (5588 IU 112%)daun Brokoli (800 μg 89%)florets brokoli (31 μg 3%)Butter (684 μg 76%)Kale (681 μg 76%)Collard hijau (333 μg 37%)keju Cheddar (265 μg 29%)Cantaloupe tembikai (169 μg 19%)Telur (140 μg 16%)Apricot (96 μg 11%)Papaya (55 μg 6%)Mango (38 μg 4%)Pea (38 μg 4%)Susu (28 μg 3%)tomatorumpai LautVitamin A juga boleh melindungi tubuh daripada jangkitan organisma asing, seperti patogen bakteria. mekanisme pertahanan ini telah dimasukkan dalam sistem imun luaran, ke (kebaikan berkhatan awal) na sistem imun, yang berasal dari luar badan. Vitamin ini akan meningkatkan aktiviti kerja sel-sel darah putih dan antibodi dalam badan supaya badan menjadi lebih tahan kepada sebatian toksin terhadap menyerang mikroorganisma dan parasit, seperti bakteria patogen dan virus.Beta karotena, satu bentuk vitamin A, adalah sebatian dengan aktiviti antioksidan yang dapat melawan radikal bebas. sebatian ini banyak radikal bebas yang berasal dari tindak balas pengoksidaan dalam badan dan dalam persekitaran pencemaran yang memasuki badan. Antioksidan dalam badan untuk mengelakkan kerosakan kepada bahan genetik (DNA dan RNA) oleh radikal bebas supaya kadar mutasi boleh ditindas. Penurunan kadar mutasi akan membawa kepada penurunan risiko pembentukan sel kanser. Aktiviti antioksidan juga berkait rapat dengan pencegahan proses penuaan, terutama dalam sel-sel kulit.    Anda baru sahaja membaca Senarai Best Vitamin A Dari artikel Foods, dari Makanan Sihat /Vitamin A /vitamin kategori. Anda boleh menanda buku siaran ini dengan URL: http://www.healthfame.com/2014/03/the-best-list-of-vitamin-from-foods.html. Terima kasih!removeRelatedDuplicates_thumbs (); printRelatedLabels_thumbs ( "http://www.healthfame.com/2014/03/the-best-list-of-vitamin-from-foods.html");Dihapus oleh:Kesihatan Fame - (kebaikan berkhatan awal menghalau cicak petua)

kebaikan berkhatan awal




undefined

Tidak ada komentar:

Posting Komentar